5 inspiráló vállalkozói történet: Airbnb, Disney, Walmart, Dallas Mavericks & Zappos

Egykor minden vállalkozás és vállalkozó a nulláról indult. Mindig is csodálattal olvastam és kutattam azokat a történeteket, sztorikat és életutakat, amik megvalósítottak egy álmot, egy víziót és olykor akár a lehetetlent is. Gyerekkorom óta foglalkoztat a gondolat, hogyan tudnak emberek a semmiből egész birodalmakat építeni.

Mióta pedig felnőttem, egyre jobban érdekel a dolgok “hogyanja”. Mit szükséges tennem azért, hogy a saját utamból kihozzam a legtöbbet, hogy a lehetetlent is lehetségesnek lássam a legnehezebb időkben is? Évek óta gyűjtöm a sikeres vállalkozókról szóló önéletrajzi könyveket, mert mindegyikben ott van a “hogyan”. Ott van bennük, amit minden olyan ember keres, aki alkotni, tenni, csinálni akar valamit az életben.

Sok időbe telt mire megértettem, hogy az egyszerű dolgokban rejlik a titok. Semmi olyan nincs, amit egy ne tudna bárki megtenni, ha egy kis felelősséget vállal, alázatot gyakorol és mellette kitartó és állhatatos marad. Ez a cikk pont az ilyen embereknek szól. Remélem te is közéjük tartozol. 🙂

Ha igen, akkor bátran ajánlok neked 5 olyan könyvet, amiket én már szinte kívülről fújok…

Leigh Gallagher:

Az Airbnb sztori

Három átlagos srác története, akik millliárdokat csináltak és átszabtak egy egész iparágat

Mi az, hatással van a budapesti lakásárakra, Barcelonában és Berlinben már tüntettek is miatta és az elmúlt években átformált egy egész iparágat? Igen, ez az Airbnb! Ebben a könyvből három átlagos srác történetét ismerheted meg, akiknek a sztorija minden vállalkozó vagy vállalkozni akaró fiatal számára inspiráló lehet.

Legtöbbünket arra tanítottak gyerekként, hogy ne szálljunk be idegenek autójába… Attól pedig, hogy idegenek házában aludjunk, csak azért nem tiltottak el, mert még a gondolat is totálisan abszurdnak tűnt régebben… És ha nem robban be az Airbnb, akkor ez az abszurditás talán soha nem merült volna fel.

Tovább az összefoglalóra

Pat Williams:

Hogyan legyél olyan, mint Walt?

Disney varázslat a mindennapjaidban

A Disney név hallatán manapság hatalmas vidámparkok, éneklő hercegnők, és persze Mickey egér jut eszünkbe. Az talán fel sem merül bennünk, hogy a Disney hatalmas üzleti sikere mögött is egy hosszadalmas és nehéz kezdet volt. Ebből a könyvből most megismerheted az alapító Walt Disney gondolkodásmódját, aki a szorgalmával és az alázatával tette naggyá a Disney-t!

Tovább az összefoglalóra

Csekkold ezeket a cikkeket is:

Sam Walton:

Made in America

A Wal-Mart története

Ez a könyv Sam Walton önéletrajzi ihletésű írása arról, hogy egy szegény családból jövő fiú, aki a Nagy Gazdasági Világválság alatt született, hogyan építette fel Amerika legnagyobb áruházláncát.

Sam hamar megtanulta a dollár értékét, mivel rendkívül nehéz gazdasági körülmények voltak akkoriban. Sam korán felismerte, hogy keményen kell dolgoznia azért, hogy eltarthassa magát. Ezért már 8 évesen munkát vállalt. Elkezdett újság előfizetéseket árulni a környéken, és 7. osztályos korára már biciklin hordta ki az újságot. Ezt még egyetem alatt is folytatta.

Tovább az összefoglalóra

Mark Cuban:

Hogyan érhetünk el üzleti sikereket a sportban

Ha én meg tudtam csinálni, akkor te is meg tudod csinálni

Marc Cuban neve itthon talán nem cseng ismerősen, de Amerikában, főleg az üzleti körökben jól ismert név. Jelenleg több filmgyártással és forgalmazással foglalkozó produkciós cég, valamint a Dallas Mavericks profi kosárlabdacsapat tulajdonosa. Marc Cuban története azonban nem emiatt érdekes, hanem mert a közel 4 milliárd dolláros vagyonát a nulláról építette fel.

Tovább az összefoglalóra

Tony Hsieh:

Boldogság szolgáltatás

Út a profithoz, a szenvedélyhez és az élet értelméhez

Ebből a könyvből megismerheted Tony Hsieh amerikai online vállalkozó és a Zappos cipőwebáruház történetét. Bár Magyarországon a Zappos és Tony Hsieh neve is ismeretlenül cseng, a történet inspiráló, a mögöttük álló gondolkodásmód pedig példaértékű lehet minden magyar vállalkozó szellemű ember számára.

Tovább az összefoglalóra

Szia, Novák Ákos vagyok, a Boldogság Projekt és a Könyv.Club alapítója. Az önismeret – vállalkozás – marketing háromszögben élek már több mint 10 éve. Célom, hogy a vállalkozó kedvű magyar fiataloknak egyre több hasznos tudást és megvalósítási stratégiát adjak át.