Hogyan fókuszálj a céljaidra?

Bármik is legyenek a céljaid, akarnod kell minden porcikáddal. Sokszor beleesnek az emberek abba a hibába, hogy egyik célról ugrálnak a másikra. Ennek köszönhetően pedig soha nem érnek el eredményt.

Észrevetted magadon is ezt a jelenséget? Nyugodj meg, ez nem probléma. Bárkivel előfordulhat. Aki sokat markol, keveset fog – szokták mondani. Ha egyszerre több dolgot akarsz elérni, az nem lesz túlzottan eredményes.

Miért? Mert szétforgácsolod az energiád. Képzeld azt, hogy van fél liter narancsleved és mondjuk négy darab poharad, egy szoba négy sarkában. A célod meginni a narancslevet. Melyik az egyszerűbb, kiválasztani egyetlen poharat, abba kitölteni és meginni, vagy odamenni minden egyes sarokba és mindegyik pohárba tölteni egy keveset? Tudom, a példa kicsit abszurdnak hangzik, de pontosan ezt csináljuk, amikor nem egy dologra összpontosítunk egy adott időben.

Öntudatlanul is úgy működünk, hogy azokra a dolgokra fordítunk több időt, amit igazán akarunk. Ha például a pároddal vagy a barátaiddal jól érzed magad, akkor nem fogsz azon gondolkozni, hogy jó döntés-e eltöltened velük egy napot. Viszont ugyanez már nem igaz a saját álmaidra. Annyi külső hatás ér minket, hogy néha azt gondoljuk, meg kell tennünk vagy el kell érnünk dolgokat a boldogságunkért. Nagyrészt ennek köszönhető időnk szétforgácsolása és figyelmünk elvesztése. Tisztában vagy azzal, mi is az, amit igazán akarsz? A kifogásokat felejtsd el, minden ember ugyanannyi időt kap minden nap.

Ha valamiért nem mész át tűzön-vízen, azt nem akarod igazán.

De ezzel semmi baj nincs, ne tekints erre rossz dologként. Meg kell ismerned valódi álmaid és ez időbe telhet. Volt egy pont az életemben, mikor súlyos betegségben szenvedtem, de élni akart minden porcikám. Mit gondolsz, mi másra koncentráltam akkor? A fókuszom kizárólag a gyógyuláson volt. Ha valamit igazán, teljes szívből akarsz, azért minden követ meg fogsz mozgatni, még ha nagy és súlyos akadályokba ütközöl is. Az igazi álmaidhoz a fókuszálás képességének kell társulnia.

Nem érhetsz el egyszerre mindent.

Csekkold ezeket a cikkeket is:

Szia, Novák Ákos vagyok, a Boldogság Projekt és a Könyv.Club alapítója. Az önismeret – vállalkozás – marketing háromszögben élek már több mint 10 éve. Célom, hogy a vállalkozó kedvű magyar fiataloknak egyre több hasznos tudást és megvalósítási stratégiát adjak át.