Hogyan legyünk tudatosabbak a pénzügyeinkben?

Lassan kezd beszivárogni a hétköznapokba a karácsony szele, így aktuálisnak láttam egy pénzügyekről szóló könyvajánlót! 🙂 Év végén akarva-akaratlanul szembe jön velünk kismillió visszautasíthatatlan ajánlat, így gyakran olyan dolgokra is elverjük a pénzt, amire igazából semmi szükségünk nincs. Persze alapvetően marketinges vér csordogál az ereimben, így tisztán látom azt is, hogy az év vége a kereskedelem aranybányája. Az egyik szemem sír a másik pedig nevet. 🙂 A padláson nálunk is egy rakás cucc pihen – aminek többségét ilyenkor vettük meg. Szóval pontosan tudom milyen vásárlóként benyalni a “sohavisszanemtérő” lehetőségeket, ugyanakkor tisztán látom azt is, hogy bizony ilyenkor viszont érdemes beruházni olyan dolgokra, amikre egyébként is szükségünk lenne – hiszen ha tudatosan tájékozódunk, tényleg találhatunk tök jó ajánlatokat.

Ezért hoztam most Neked 4 pénzügyről szóló könyvet. Mindegyik  máshonnan vizsgálja a pénzügyi kérdéseket, éppen ezért érdemes elolvasni a 10-15 perces rövidítéseket róluk az Önfejlesztők Könyvtárában! 🙂

Scott Pape:

A mezítlábas befektető

Az egyetlen pénzügyi útmutató, amire szükséged lesz

Te is a többséghez tartozol, ha volt már problémád a pénzügyeiddel, vagy a jövőd tervezésével? A legegyszerűbb az, ha az ember nem gondol rá. Én azonban azt javaslom, hogy inkább nézz szembe vele. Ha be is zárod a böngésződ, hogy ne lásd a banki egyenleged, vagy eldobod a bankszámla kimutatást, amint megérkezik a postával, előbb-utóbb szembe kell nézned a pénzügyeiddel.

Miért ne most? Mindegy mennyi a bevételed, te is elérheted a pénzügyi stabilitást. Először szükséges egy kis erőfeszítés, azonban ez meg fogja érni hosszútávon.

Tovább az összefoglalóra

Ran Forohaar:

Alkotók és felhasználók

Pénzügyi növekedés és az amerikai üzletek bukása

Rana Foroohar könyve szerint a pénzügy egyre dominánsabb hatalmat kap az amerikai gazdaság irányításában. Ez meggyengítette az amerikai bizniszt és egyre növekvő egyenlőtlenséget teremt.

Az érvek a pénzügy növekvő ereje ellen nem szólnak egyben a kapitalizmus ellen is. Inkább azért, hogy a pénzügy megújuljon annak érdekében, hogy a kapitalizmus hatékonyan működjön. A pénzügyi intézményeknek olyan információkhoz van elérhetősége, amelyek igazságtalan előnyhöz juttatják őket a piacon.

A könyv rávilágít a pénzügyi piac hibái. Megtudhatjuk belőle, hogy az üzleti iskolák a pénzügyekre koncentrálnak ahelyett, hogy igazi üzleti vezetőket képeznének. Valamint megismerhetjük a pénzügyi szabályok lazulását is az 1929-es válság után, ami a mai napig hatással van ránk.

Tovább az összefoglalóra

Allen Gannett:

Kreatív görbe

Hogyan csinálj meg jó helyen, jó időben egy ötletet?

Nyiss ki egy történelemkönyvet, vagy menj be egy múzeumba és hamar találkozol olyan férfiakkal és nőkkel, akiket zseninek mondanak. Olyan emberekkel, akiknek rendkívüli tehetsége segített formálni a művészet, az irodalom és a tudomány történelmét. De hogyan is lettek ezek az emberek ennyire sikeresek, és hogyan tudjuk mi is átvenni a sikerüket?

Ebben a könyvben utánajárunk a siker tudományos és szociális okainak. Megnézzük, hogy Leonardo da Vinci és Charles Darwin sikere az egyedi inspiráción, a jó időzítésen vagy csupán jó szerencsén múlt-e. Továbbá megnézzük, hogy a legsikeresebb emberek mellett milyen tanítók és barátok álltak, és azt a rejtett jelenséget is felderítjük, amely sok sikeres termék és kreatív ötlet mögött áll: a kreatív görbét.

Tovább az összefoglalóra

Bryan Burrough & John Helyar:

Barbárok a kapuknál

Az RJR Nabisco bukása

Amikor a 80-as évekre gondolunk, sokunknak a yuppie életstílus jut eszébe. Azok a csillogó, költekező üzletemberek, akik minden áron igyekeztek és elbűvölő és fényűző életstílusukat megőrizni.

Ez a néhány történet megtestesíti ezeket a tulajdonságokat, és az 1980-as évek általános hangulatát, valamint bemutatja az RJR Nabisco és vezérigazgatója, Ross Johnson történetét. De ez nem csak egy vállalat története – ez a történet megmutatja, hogyan lesz egy egyszerű jóindulatú üzleti gyakorlatból a tőkeáttételes kivásárlásból, valami sokkal veszélyesebb dolog.

Tovább az összefoglalóra

Csekkold ezeket a cikkeket is:

Szia, Novák Ákos vagyok, a Boldogság Projekt és a Könyv.Club alapítója. Az önismeret – vállalkozás – marketing háromszögben élek már több mint 10 éve. Célom, hogy a vállalkozó kedvű magyar fiataloknak egyre több hasznos tudást és megvalósítási stratégiát adjak át.