Hogyan lépj túl a kudarcokon? 5MEG1 sorozat #4

Hogy is van ez a kudarc téma? Mit jelent igazából a kudarc? Azt hiszem, ez elég szubjektív. Ami számomra kudarc, Neked lehet, hogy meg sem kottyan. Egy dolog mégis biztos: Te is, én is találkoztunk már vele párszor. Volt, hogy el is időztünk vele egy ideig… és jó vendéglátók módjára nem küldtük el, mikor már a francba kívántuk.

A kudarc, ha emberi testet öltene, testi erőszakért feljelenthető lenne. Miért? Mert ha lenne keze, akkor megállás nélkül pofozna minket. Az élet pofozógépe. De helye van ezeknek a pofonoknak. Helye van az élet rendre utasításának, ha nagyon mellékvágányra tévedtünk. Máskor amúgy nem is nagyon találkozunk vele. Ebből pedig az következik, hogy nem túl meglepő a vele való találkozás, ha olyan dolgokkal próbálkozunk, amiket még nem ismerünk a saját tapasztalatunkkal. Ez azonban messziről sem baj.

Csekkold ezeket a cikkeket is:

„Azé’ nem vágok bele, nehogy kudarc érjen!” – Mondta 7 milliárd ember belső hangja legalább egyszer. Az életben kétféle ember létezik, és mindegyiket érte már kudarc. Az egyik csoport az, amelyik egy nagy kudarc után behúzta a kéziféket és soha a büdös életben el nem mozdul a „képzelt tutiból”, míg a másik csoport elfogadta a kudarcgyűjtő üzemmódot, mert rájött, hogy a sikerhez és a boldogsághoz vezető út mentén kudarcfák vannak ültetve – amik néha a viharban ránk dőlnek.

Ahogy a csoki nyomokban mogyorót, úgy az élet nyomokban kudarcot tartalmazhat.

Életünket azzal tudjuk megnehezíteni, ha a kudarc megtapasztalása olyan félelmet kelt bennünk, amit soha többé nem akarunk megtapasztalni. Ördögi spirál ez… olvasd csak el hozzá még egyszer a félelmekről írt bejegyzést. Félünk újra a kényelmetlentől. Pedig nincs kényelem kényelmetlenség nélkül. Bang! Micsoda kerítésszaggató bölcsesség, mi?

A valóságban inkább a pálinka legyen kerítésszaggató, amit lehúzol egy-egy kudarc megélése ÉS MEGÉRTÉSE közben!

Így megy ez. Nincs ok és előjel nélküli kudarc. Ha ezt a gondolatot el tudod sajátítani, nagy szolgálatot teszel magadnak a jövőben.

Az élet egy folyamat, és e folyamat természetes része a kudarc is. De a pofonosztó kudarc szerintem egyben az egyik legjobb mentor is. Csak mivel nem képes testet ölteni, ezért jeleket ültet el, amiket vagy észreveszel, vagy nem. Ha nem veszed észre, akkor jön a saller. Pedig mindig van jel! Szóval nem érdemes sem utálni, sem túltolni a kudarctól való félelmet. Olyan, mint a jó tanár, aki tudja, hogy az ember csak a saját kárán képes hosszú távon használható tapasztalatot elsajátítani – így hagyja is, hogy az ember hibázzon. Ismersz ilyet Te is, ugye? A legjobb tanárok vezetnek, nem a saját akaratukat érvényesítik. A kudarc is ilyen, ezért van rá szükség minél többször az életben. Minden egyes kudarcod által többé és jobbá válsz. Ja, és ezektől leszel majd „öreg bölcs”!

Ehhez a részhez nem tudok jó gyakorlati feladatokat adni, mert ez olyan dolog, hogy vagy befogadod az infót, vagy továbbra is engedsz a félelmeidnek. Hagyd a fenébe. Az életet az élményekben és tapasztalatokban mérik majd a végső elszámoláskor. Ez szépen hangzik? Tetszik?

De ejtsünk néhány szót arról, hogy az élményekkel és tapasztalatokkal teli kosár ugyanúgy tele van kudarcokkal is.

Csak az a baj, hogy az insta filterek eltüntetik őket, mert nem túl szexik.

Végső soron tehát azt javaslom Neked, hogy gyűjtsd a kudarcokat. Lehet, hogy ez szembe megy a vak pozitív gondolkodással, de a viharban a dőlésnek indult fa ránk fog esni akkor is, ha közben toljuk a pozitív mantrát. Szóval ne csukd be a szemed, ha éppen viharba kerültél. Mert az optimizmuson túl az éberség és a tisztánlátás lesz az, ami kihoz belőle.

Jó lesz ez az egész, mármint az élet. Jó leszel Te is, ha elfogadod, hogy nincs olyan helyzet, amit ne lehetne rendbe hozni – valahogy! Mert sokszor hallottam azt is, hogy valaki elhagyott/meghalt/összetört/stb, az élet már soha nem lesz olyan, mint előtte. Igen, olyan nem lesz, mint előtte, de van kiút a sötétségből – ha van vágyad a világosságra.

Szia, Novák Ákos vagyok, a Boldogság Projekt és a Könyv.Club alapítója. Az önismeret – vállalkozás – marketing háromszögben élek már több mint 10 éve. Célom, hogy a vállalkozó kedvű magyar fiataloknak egyre több hasznos tudást és megvalósítási stratégiát adjak át.

Olvasd el ezeket a cikkeket is 😉