Így verheted át magad, miközben a szenvedélyed követed

Cal Newport szerint tévedés az, hogy ha szenvedélyesen végzed a munkád, akkor sikeres karrier vár rád. Szerinte először a szükséges képességeket és készségeket kell elsajátítanod, és olyannyira kiemelkedővé kell válnod, hogy ne tudjanak figyelmen kívül hagyni a szakterületeden.

Szerinte ha csak a szíved vágyát követed, akkor sok csalódás fog érni, mivel a legtöbb szenvedély inkább csak amolyan hobbi, nem pedig kifizetődő karrier lehetőség. Ebben a cikkben megismerhetsz egy érdekes, de annál tanulságosabb megközelítését a sikernek – ami nekem tetszik!

Cal Newport szerint semmi sem helyettesítheti a kemény munkát és a szorgalmat.

Ennek alátámasztásához pedig rengeteg esettanulmányt mutat be az „Annyira jó, hogy nem tudnak figyelmen kívül hagyni” című könyvében.

Az emberek nagy többsége az élete valamilyen pontján komolyan fontolgatja, hogy otthagyja a munkáját, hogy inkább a szenvedélyét kövesse. A tudósok és írók már generációk óta biztatják az embereket, hogy kövessék az álmaikat. De vajon ez milyen gyakran hoz sikert?

Tény, hogy az új készségek elsajátításának fontosságát a legtöbben alulértékelik. Márpedig ha pályát módosítunk, akkor bőven lesz olyan új készség, amit meg kell majd tanulnunk. Éppen ezért az álmaink követésének a valósága általában nem egészen olyan, mint ahogyan arról még a régi életünkben álmodoztunk.

Az álmaikhoz az emberek egyféleképpen viszonyulnak, vággyal. Máshogy nagyon nem is lehet. Ezzel szemben a munka viszont kétféle gondolkodósmóddal közelíthető meg:

Az első a szenvedély gondolkodásmód.

Ebben az esetben arra koncentrálunk, hogy a világ mit adhat nekünk, nem pedig arra, hogy mi mit adhatunk a világnak. Azt akarjuk, hogy nekünk legyen jó, mindig, minden esetben. Ami tetszik nekünk a munkában, annak nagyon örülünk, azonban mihelyt valami kihívással találkozunk, ami nem konkrétan csak arra az egy tevékenységre koncentrálódik, amit imádunk, akkor máris elmegy a kedvünk az egésztől. Ez a hozzáállás sajnos nem túl produktív, mivel hajlamosak vagyunk a munkánkkal kapcsolatban felnagyítani, amit nem szeretünk benne. Ezzel a gondolkodásmóddal eléggé boldogtalanná tudjuk tenni magunkat.

A másik gondolkodásmód, a mesterember gondolkodásmód.

A mesterember gondolkodásmóddal rendelkező emberek általában folyamatban gondolkodnak és tudják, hogy a sikert kemény munka előzi meg. Tudják, hogy a teljesítményre és minőségre kell koncentrálniuk. Megértik, hogy talán a munkájuk nem éppen az, ami a legnagyobb álmuk, de kellő alázattal meglátják az értelmét és a hasznát. Ezáltal pedig sokkal előbb fogják bármilyen körülmények között boldogan végezni a munkájukat, mint a szenvedély központú gondolkodásmóddal rendelkezők.

Csekkold ezeket a cikkeket is:

Szia, Novák Ákos vagyok, a Boldogság Projekt és a Könyv.Club alapítója. Az önismeret – vállalkozás – marketing háromszögben élek már több mint 10 éve. Célom, hogy a vállalkozó kedvű magyar fiataloknak egyre több hasznos tudást és megvalósítási stratégiát adjak át.

Olvasd el ezeket a cikkeket is 😉