Miért halogatjuk a fontos feladatainkat?

Kívántad már azt, hogy bárcsak lenne egy-két extra órád, hogy a végére tudj érni mindennek a napodban? Azt hiszem ezzel nagyon sokan vagyunk így! Szerencsére Kevin Kruse, írt egy könyvet erről! Mármint nem arról, hogyan varázsoljunk plusz órákat magunknak, hanem arról, hogyan kezeljük jobban a rendelkezésre álló időnket. Mindezt pedig nem hasra ütés szerűen írta, hanem kikérdezett hozzá 7 milliárdost, 13 olimpikont, 29 kitűnő diákot és 239 vállalkozót. Szóval megéri odafigyelni rá…

Ez az egész idő dolog csak a saját hozzáállásuktól függ,

De hogyan… mégis min kéne változtatnunk, hogy beleférjünk minden tervünkkel és feladatunkkal a napunkba?

Az időmenedzsment első titka az, hogy megtanuld, mennyire fontos erőforrásod az idő.Ezt tudatosíthatod, ha belegondolsz abba, hoyg az elvesztegetett időt már soha a büdös életben nem tudod visszaszerezni. Mindössze 1440 perc van egy napban… Ezt az 1440 percet érdemes tehát okosan és hasznosan eltölteni.

Miért percek? Miért nem órák vagy mondjuk másodpercek? Azért, mert van jó pár mindennapi tennivaló, amit el tudsz intézni egy perc alatt, például meg tudsz csinálni 30 felülést, vagy megírni egy válaszra váró emailt. Ezért mérjük inkább percben az idő fontosságát – minden más mérési forma torzíthatja a hatékonyságot.

Kevin Kruse szerint az egyik lefontosabb, hogy befejezzük a tennivaló listák irogatását. Helyettük inkább használjunk naptárt.

A legjobb módja, hogy örökre elfelejtsd a felesleges teendőid listázgatását, ha előveszel egy jó öreg naptárat. Miért? Mert a kutatások szerint az emberek, soha az életben nem végzik el a 41%-át a felírt teendőiknek. Ami azért elég komoly. Mert ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy majdnem a felét soha nem csináljuk meg annak, amit akarunk.

De ez az egész egy nagyon hülye dolgon csúszik el. Brutál egyszerű rá a megoldás. Egy naptárban az időhöz rendeled a feladatokat, nem csak úgy felirogatod őket hatra-vakra. Ha nincs időhöz rendelve egy feladat, akkor garantáltan elcsesszük az időt vele, de ha mindent időhöz rendelünk, nem fogunk annyit szöszölni velük. Ennyi!

Persze simán előfordulhat, hogy a naptáradban is van olyan feladat, amit nem fogsz tudni elvégezni, mert rosszul lőtted be a rászánt időt. De ilyenkor legalább reális visszajelzést kapsz önmagadtól, hogy kicsit alulbecsülted a feladatra szánt időt. Egy idő után belejön az ember, mint a biciklizésbe. Szóval mostantól a ne csak feladatokban gondolkodj, hanem a feladatokhoz rendelt időben is. Hajrá!

Gondolatok a világ legsikeresebb vállalkozóitól

Regisztrálj ingyenesen a Bajnokok Reggelije napi cikksorozatra és minden reggel könnyen használható ötleteket és tippeket olvashatsz a világ legsikeresebb vállalkozóitól.

Igen, elfogadom Adatvédelmi nyilatkozatot! Mi is utáljuk a spam leveleket! Az adataid biztonságban lesznek, mivel a vállalkozásunk az új Európai Uniós adatvédelmi jogszabálynak megfelelően működik.

Szia, Novák Ákos vagyok, online marketing szakértő, a Könyv.Club alapítója és 3 könyv szerzője. Az önismeret – vállalkozás – marketing háromszögben élek már több mint 10 éve. Célom, hogy a vállalkozó kedvű magyar fiataloknak egyre több hasznos tudást és megvalósítási stratégiát adjak át.